Het Groene Lyceum van Terra viert trots 15-jarig bestaan

Feestelijke mijlpaal: het Groene Lyceum van Terra bestaat 15 jaar! Deze dynamische leeromgeving is speciaal ontworpen voor praktijkgerichte leerlingen met havoniveau. Sinds de lancering van deze groene doorlopende leerroute binnen Terra hebben talloze leerlingen hun vmbo-diploma behaald en vele anderen hebben hun weg naar succes gevonden met een mbo-diploma op zak. Bekijk hier onder het jubileumfilmpje dat speciaal gemaakt is om het 15-jarig bestaan te vieren.

Een groen tijdperk
15 jaar geleden is Terra gestart met het ontwikkelen van de doorlopende leerroute; het Groene Lyceum. Harry Dijkema, docent Terra Winsum, was betrokken bij het eerste uur van het Groene Lyceum. “Wij merkten 15 jaar geleden dat voor leerlingen met havoadvies die ook graag praktisch bezig zijn geen onderwijsvorm bestond. Omdat de havo theoretisch was en ze ook graag iets doén, stroomden allemaal binnen op het vmbo-groen. Erg jammer. Met een werkgroep hebben wij destijds het lyceum opgericht speciaal voor deze groep leerlingen; de andere route naar het hbo. 

De kracht van het Groene Lyceum zit dus vooral in combinatie van theorie en praktijk. Deze afwisseling werkt goed voor leerlingen.” Richard de Jong, projectleider het Groene Lyceum bij Terra, is trots op ontwikkeling die het Groene Lyceum heeft doorgemaakt. “15 jaar geleden zijn we op één vestiging gestart. Inmiddels zijn er binnen Terra zes vo-vestigingen met een Groene Lyceum en drie mbo-vestigingen. Momenteel volgen 660 leerlingen en studenten deze mooie onderwijs vorm. Wij zijn hier enorm trots op. En dat niet alleen, in Nederland zijn inmiddels een heleboel scholen die het concept hebben overgenomen”, vertelt de Jong. Deze landelijke samenwerking is onlangs bekrachtigd in de landelijk convenant.

Succesvolle leerlingen en studenten
Het Groene Lyceum heeft voortdurend geïnvesteerd in een curriculum dat meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Zo leren onze leerlingen en studenten competenties die aansluiten bij de vereisten van het hbo en van werkgevers. Hierdoor zijn onze leerlingen en studenten gewilde aanpakkers en doorzetters. Uit recent onderzoek van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) komt naar voren dat leerlingen van het Groene Lyceum vaker een mbo 4-diploma halen dan reguliere mbo-studenten en dat zij vaker doorstromen naar het hbo dan leerlingen van het reguliere mbo. 

Over het Groene Lyceum; de andere route naar het hbo
Het Groene Lyceum is er speciaal voor leerlingen met tl/havo of een hoger advies die niet alleen in de schoolbanken willen zitten, maar ook in de praktijk aan de slag willen. In zes jaar halen leerlingen het diploma vmbo gl/tl én mbo-niveau 4 Retailmanager. Hiermee kunnen zij doorstromen naar elke gewenste hbo-opleiding. Zo zijn er studenten die verder leren in de groene sector, zoals dier- en veehouderij en agrarisch ondernemerschap, maar ook studenten die een heel andere kant op zijn gegaan. Voorbeelden daarvan zijn verpleegkunde, de pabo, communicatie en multimedia design en werktuigbouwkunde.